Co powiesz na gorącą herbatkę? Idź szybko do kuchni, nastaw wodę na herbatę, bo zapewniam cię, drogi czytelniku, że po przeczytaniu tego wpisu, będziesz spragniony wiedzy, jak smakuje poszczególny jej rodzaj w rzeczywistości.
Jeśli już tu dotarłeś, rozumiem, że jesteś przygotowany? Tak, więc dziś będzie na temat herbaty.
Wiesz jak jest przygotowywana?
Z roślin wysuszonych lub poddanych wcześniejszej fermentacji przyrządza się napar. Zazwyczaj są to pączki liści, liście, które uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją.
Herbata w języku polskim znaczy zbitka.
Jest jednym z najpopularniejszych napoi na świecie.
Rodzaje herbaty
Jej rodzaje powstają z liści herbaty chińskiej.
Herbata czarna - Jest to najpopularniejsza odmiana, przygotowywana z liści Camellli sinensis (herbaty chińskiej). Na Zachodzie nazywana jest czarną z powodu jej koloru wysuszonych liści, natomiast w Chinach, Japonii czy Korei Południowej i sąsiadujących państwach, mówią na nią - herbata czerwona. Jest często mieszana z innymi roślinami (dzięki temu uzyskuje się napój o innym smaku). Ciekawostka - do XIX wieku, skompresowane bryłki czarnej herbaty były wykorzystywanej jako waluta w Mongolii, Tybecie i na Syberii.
Herbata biała - Przyrządzana z pączków liści lub młodych liści. Jest najbardziej delikatną odmianą z przygotowywanych, z herbaty chińskiej. Kolor zaparzonej, jest bladożółty, a jej nazwa odnosi się do się do srebrnobiałych włosków nieotwartych jeszcze pąków rośliny.
Herbata zielona - Jest to jedna z najzdrowszych odmian. Jest przygotowywana z tej samej rośliny co herbata czarna. Napój ten przybiera kolor jasnozielony lub słomkowy. Istnieje wiele jej gatunków, które często różnią się smakiem i aromatem. Dla osób odchudzających się - pomaga w spalaniu tłuszczu.
Herbata czerwona pu-erh - Posiada właściwości zdrowotne oraz pomaga w spalaniu tłuszczu tak jak herbata zielona (surowa i nieprzetworzona jest jej rodzajem). W Polsce często jest określana herbatą czerwoną. Powstaje z krótko suszonej herbaty zielonej máochá gatunku Camellii sinensis. Reguluje poziom cholesterolu.
Herbata oolong - Mało znana odmiana w Polsce. Jest "kompromisem" między czarną, a zieloną herbatą. Brzegi zaparzonego liścia przypominają herbatę czarną, natomiast pozostała niesfermentowana część liścia przypomina zaparzone liście herbaty zielonej. Produkuje się ją w Chinach oraz na Tajwanie. "Oolong" - w Chinach, tak określa się grupę szmaragdowych (turkusowych) herbat. Wyróżnia się wieloma zabarwieniami oraz smakami.
Herbata yerba mate - Przyrządzana z liści i ostrokrzewu paragwajskiego. Ma wyrazisty zapach oraz odrzucający smak dla osób, które piją ją po raz pierwszy. Do przyrządzenia jej są potrzebne specjalne akcesoria - bombilla (rurka) i calebasse (naczynie, z którego pije się herbatę).
Herbata owocowa - Przygotowywane z suszu owocowego (dodatkowo mogą być z suszem kwiatowym). Nie zawierają liści herbaty. Są bardzo aromatyczne oraz bogate w witaminy, dzięki czemu są zdrowe i można pić je na co dzień. Smaki : malinowa, truskawkowa, wiśniowa, wieloowocowa, dzika róża, porzeczkowa, itd.
Herbata ziołowa - Ma wartości zdrowotne oraz doby smak i zapach.
Popularne herbaty ziołowe :
Herbata z melisy - działa uspokajająco
Herbata miętowa – dobra na trawienie, uspokajająca oraz poprawia koncentrację
Herbata z hibiskusa – obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu
Herbata z pokrzywy – przy chorobach reumatycznych
Herbata z żeń-szenia – dla koncentracji, pamięci i dla wzmocnienia sił witalnych organizmu
Herbata z krzewów i kory - Przygotowywana z :czerwono-krzewu (kolor i smak przypominają nieco miód), kory drzewa, miodokrzewu. Najpopularniejsza w RPA.
JAKĄ HERBATĘ NAJBARDZIEJ LUBICIE?
Uwielbiam pić różnego rodzaju herbaty! Tak jak nienawidzę kaw i ziół, tak herbatę kocham pod każdą postacią. : 3
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię herbatę zieloną, czarną oraz czerwoną, ale piję też rumianek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawy, ale herbaty także im dorównują :) zapraszam :http://verqsq.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńZa dużo słowa "herbata"
OdpowiedzUsuńJeszcze należy przyznać, że herbata miętowa https://www.herbapol.com.pl/produkt/mieta doskonale nawadnia w porównaniu do innych herbat. Ja często piję ją zmrożoną mieszając z miodem. Pyszny i orzeźwiający napój na aktualne gorące letnie dni.
OdpowiedzUsuńPolecam sprawdzić herbatę zieloną, która również doskonale nawadnia organizm i ma wiele prozdrowotnych właściwości :). Ja przygotowuję sobie ją zawsze w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, który kiedyś nabyłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Naczynie idealnie nadaje się do przyrządzania wybornej herbaty. Bardzo istotnym czynnikiem jest czas parzenia herbaty. Dobrze zaparzony napój ma o wiele lepszy smak oraz aromat.
Usuń