2016/02/22

Czas na herbatę


Co powiesz na gorącą herbatkę? Idź szybko do kuchni, nastaw wodę na herbatę, bo zapewniam cię, drogi czytelniku, że po przeczytaniu tego wpisu, będziesz spragniony wiedzy, jak smakuje poszczególny jej rodzaj w rzeczywistości.

Jeśli już tu dotarłeś, rozumiem, że jesteś przygotowany? Tak, więc dziś będzie na temat herbaty.
Wiesz jak jest przygotowywana? 
Z roślin wysuszonych lub poddanych wcześniejszej fermentacji przyrządza się napar. Zazwyczaj są to pączki liści, liście, które uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją.

Herbata w języku polskim znaczy zbitka
Jest jednym z najpopularniejszych napoi na świecie. 

Rodzaje herbaty 
Jej rodzaje powstają z liści herbaty chińskiej.

Herbata czarna - Jest to najpopularniejsza odmiana, przygotowywana z liści Camellli sinensis (herbaty chińskiej). Na Zachodzie nazywana jest czarną z powodu jej koloru wysuszonych liści, natomiast w Chinach, Japonii czy Korei Południowej i sąsiadujących państwach,  mówią na nią  - herbata czerwona. Jest często mieszana z innymi roślinami (dzięki temu uzyskuje się napój o innym smaku). Ciekawostka - do XIX wieku, skompresowane bryłki czarnej herbaty były wykorzystywanej jako waluta w Mongolii, Tybecie i na Syberii. 

Herbata biała - Przyrządzana z pączków liści lub młodych liści. Jest najbardziej delikatną odmianą z przygotowywanych, z herbaty chińskiej. Kolor zaparzonej, jest bladożółty, a jej nazwa odnosi się do się do srebrnobiałych włosków nieotwartych jeszcze pąków rośliny.
Herbata zielona - Jest to jedna z najzdrowszych odmian. Jest przygotowywana z tej samej rośliny co herbata czarna. Napój ten przybiera kolor jasnozielony lub słomkowy. Istnieje wiele jej gatunków, które często różnią się smakiem i aromatem. Dla osób odchudzających się - pomaga w spalaniu tłuszczu. 
Herbata czerwona pu-erh - Posiada właściwości zdrowotne oraz pomaga w spalaniu tłuszczu tak jak herbata zielona (surowa i nieprzetworzona jest jej rodzajem). W Polsce często jest określana herbatą czerwoną. Powstaje z krótko suszonej herbaty zielonej máochá gatunku Camellii sinensis. Reguluje poziom cholesterolu. 
Herbata oolong - Mało znana odmiana w Polsce. Jest "kompromisem" między czarną, a zieloną herbatą.  Brzegi zaparzonego liścia przypominają herbatę czarną, natomiast pozostała niesfermentowana część liścia przypomina zaparzone liście herbaty zielonej. Produkuje się ją w Chinach oraz na Tajwanie. "Oolong" - w Chinach, tak określa się grupę szmaragdowych (turkusowych) herbat. Wyróżnia się wieloma zabarwieniami oraz smakami. 
Herbata yerba mate - Przyrządzana z liści i ostrokrzewu paragwajskiego. Ma wyrazisty zapach oraz odrzucający smak dla osób, które piją ją po raz pierwszy. Do przyrządzenia jej są potrzebne specjalne akcesoria -  bombilla (rurka) i calebasse (naczynie, z którego pije się herbatę).
Herbata owocowa - Przygotowywane z suszu owocowego (dodatkowo mogą być z suszem kwiatowym). Nie zawierają liści herbaty. Są bardzo aromatyczne oraz bogate w witaminy, dzięki czemu są zdrowe i można pić je na co dzień. Smaki : malinowa, truskawkowa, wiśniowa, wieloowocowa, dzika róża, porzeczkowa, itd. 
Herbata ziołowa -  Ma wartości zdrowotne oraz doby smak i zapach. 
Popularne herbaty ziołowe : 
Herbata z melisy - działa uspokajająco 
Herbata miętowa – dobra na trawienie, uspokajająca oraz poprawia koncentrację 
Herbata z hibiskusa – obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu 
Herbata z pokrzywy – przy chorobach reumatycznych 
Herbata z żeń-szenia – dla koncentracji, pamięci i dla wzmocnienia sił witalnych organizmu
Herbata z krzewów i kory - Przygotowywana z :czerwono-krzewu (kolor i smak przypominają nieco miód), kory drzewa, miodokrzewu. Najpopularniejsza w RPA. 

JAKĄ HERBATĘ NAJBARDZIEJ LUBICIE?

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pić różnego rodzaju herbaty! Tak jak nienawidzę kaw i ziół, tak herbatę kocham pod każdą postacią. : 3

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię herbatę zieloną, czarną oraz czerwoną, ale piję też rumianek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kawy, ale herbaty także im dorównują :) zapraszam :http://verqsq.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Za dużo słowa "herbata"

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze należy przyznać, że herbata miętowa https://www.herbapol.com.pl/produkt/mieta doskonale nawadnia w porównaniu do innych herbat. Ja często piję ją zmrożoną mieszając z miodem. Pyszny i orzeźwiający napój na aktualne gorące letnie dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sprawdzić herbatę zieloną, która również doskonale nawadnia organizm i ma wiele prozdrowotnych właściwości :). Ja przygotowuję sobie ją zawsze w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, który kiedyś nabyłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Naczynie idealnie nadaje się do przyrządzania wybornej herbaty. Bardzo istotnym czynnikiem jest czas parzenia herbaty. Dobrze zaparzony napój ma o wiele lepszy smak oraz aromat.

      Usuń

♥ Zanim skomentujesz przeczytaj wpis !
♥ Bardzo dziękuje za każdy komentarz.
♥ To dla mnie duża motywacja do dalszej pracy.
♥ Przyjmuje uzasadnioną krytykę, komentarze z hejtami są usuwane.
♥ Spodobał ci się wpis? Zostań ze mną na dłużej! Każdy nowy czytelnik wywołuje uśmiech na mojej twarzy :)