2015/09/15

Przepis - Ciasteczka z ziarnami bez cukru

W sobotę pobawiłam się w kucharkę i upiekłam ciasteczka z przepisu, który znalazłam w internecie i podałam go w ostatnim wpisie motywu miesiąca (tutaj wpis). Ciasteczka dietetyczne, bez cukru z ziarnami są naprawdę pyszne i polecam je każdemu, kto dba o sylwetkę, ale i nie tylko.
A teraz relacje z przepisem, z mojego "pichcenia" :)
- migdały (lub płatki migdałowe) - 40 g
- pestki dyni - 40 g
- słonecznik łuskany - 40 g
- żurawina - 40 g
- rodzynki suszone - 40 g
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- otręby pszenne - 40 g
- otręby owsiane - 20 g


Ile wszystkiego dodacie zależy od tego, ile ciasteczek chcecie upiec.
10 g - to 1 łyżka stołowa.
Ilość ciasteczek z podanych ilości składników - mi wyszło 28 sztuk  :)
- 3 miski (2 małe i 1 duża)
- patelnia
- piekarnik
- nóż lub nożyczki
- blacha
- papier do pieczenia lub papierowe foremki
- sitko
- deska do krojenia (jeśli użyjesz noża)
- łyżka stołowa
- czajnik
Jeśli kupiłeś płatki migdałowe nie musisz obierać z nich łupinek. Weź 2 małe miski i stołową łyżkę. Otwórz paczkę z migdałami i wsyp do jednej miski 4 łyżki migdałów. Do drugiej miski wsyp po 4 łyżki żurawiny i rodzynek. Zaparz w czajniku wodę. Gorącą wodą zalej migdały oraz żurawinę i rodzinki, i poczeka aż woda wystygnie. Następnie obierz migdały z łupinek, natomiast żurawinę i rodzynki odcedź używając sitka. Wystudzone migdały należy pokroić. Do tego celu należy użyć noża i deski do krojeni lub nożyczek. Do trzeciej, dużej miski wsyp 4 łyżki pestek dyni, słonecznika oraz dodaj pokrojone migdały. Następnie wysyp zawartość całej, dużej miski na patelnię i podpraż wszystko.
Kiedy już podprażysz składniki wsyp je z powrotem do miski, dodaj do nich żurawinę i rodzynki. Następnie dodajmy do tych składników 4 łyżki otrębów pszennych  i 2 łyżki otrębów owsianych, oraz 2 jajka i 2 łyżki miodu. Teraz wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą w misce, masa musi się ładnie ze sobą połączyć, musi być gęsta, natomiast jeśli jest zbyt rzadka należy dosypać jeszcze trochę otrębów.
Tak powinno wyglądać gotowe, wyrobione ciasto : 

Jeśli będziesz piec na papierze do pieczenia - Rozłóż papier do pieczenia na blaszce. Następnie nakładaj masę łyżką na papier tak, aby przypominały ciasteczka, trochę je przyklep żeby były dość płaskie.
Jeśli będziesz piec w papierowych foremkach - Weź foremkę i nałóż do niej trochę przygotowanej masy, następnie przyklep trochę ciasto aby ciasteczka były płaskie. Wszystkie ciasteczka w foremkach ułóż na blaszce.

Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
I gotowe ! Możemy się nimi zajadać. Tylko poczekaj aż wystygną ! :)

Uwaga, gorąca blacha ! :D 

Zdjęcie - jak obrać migdały z łupinki, krok po kroku.

No to teraz tylko zachwycać się ciasteczkami :) i ich smakiem

Co sądzicie o tych ciasteczkach ? 

Mam nadzieje, że skorzystacie z przepisu, bo warto. Już w czwartek kolejny wpis. Jeśli jesteście ciekawi o czym będzie zapraszam na moje FanPage na facebooku, gdzie zapewne niedługo pojawi się jakiś post na temat... no właśnie, tajemnica. Więc zapraszam  - Milaa  (lajknij i obserwuj bloga, żeby być na bieżąco) 

5 komentarzy:

  1. Smaczne i w dodatku zdrowe!
    http://nikolaobecna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :) Może kiedyś zabiorę je na swoją wyprawę rowerową :)
    Zapraszam na mój blog: www.przemoteam.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

♥ Zanim skomentujesz przeczytaj wpis !
♥ Bardzo dziękuje za każdy komentarz.
♥ To dla mnie duża motywacja do dalszej pracy.
♥ Przyjmuje uzasadnioną krytykę, komentarze z hejtami są usuwane.
♥ Spodobał ci się wpis? Zostań ze mną na dłużej! Każdy nowy czytelnik wywołuje uśmiech na mojej twarzy :)